The Infona portal uses cookies, i.e. strings of text saved by a browser on the user's device. The portal can access those files and use them to remember the user's data, such as their chosen settings (screen view, interface language, etc.), or their login data. By using the Infona portal the user accepts automatic saving and using this information for portal operation purposes. More information on the subject can be found in the Privacy Policy and Terms of Service. By closing this window the user confirms that they have read the information on cookie usage, and they accept the privacy policy and the way cookies are used by the portal. You can change the cookie settings in your browser.
Kombucza jest napojem popularnym na świecie od wielu lat, lecz mało znanym w Polsce. Dostępny jest w wybranych sklepach ze zdrową żywnością lub w sprzedaży internetowej. Jest napojem o specyficznych walorach sensorycznych, powstającym w procesie fermentacji słodkiej, czarnej herbaty przez specjalnie przygotowaną kulturę drożdży i bakterii kwasu octowego. Doskonale wpisuje się w trendy napojów funkcjonalnych...
Celem pracy było porównanie wyników oznaczania podstawowych parametrów piwa, w szczególności zawartości alkoholu i ekstraktu przy użyciu analizatora Alex 500, z wynikami oznaczania wymienionych parametrów metodą destylacyjną oraz na aparacie Alcolyzer Plus Beer. Materiałem do badań było 40 próbek piwa gotowego o zawartości alkoholu pomiędzy poniżej 0,5 a 10% obj. Na podstawie wykonanych badan stwierdzono,...
Wykazano, że użycie polecanej przez firmy hodowlane ozimej formy jęczmienia browarnego odmiany Talisman w produkcji słodów typu pilzneńskiego pozwala na pozyskanie słodów i brzeczek o parametrach technologicznych nieodbiegających od właściwości słodów i brzeczek wyprodukowanych z ziarna jarej formy jęczmienia browarnego (odmiana Quench). Ozime formy jęczmienia browarnego mogą zwiększać zasoby surowcowe...
Wysoka odporność na mróz, choroby i szkodniki, wczesna wegetacja, krótki okres dojrzewania owoców, niskie koszty produkcji i małe wymagania glebowe sprawiają, że owoce jagody kamczackiej cieszą się coraz większym zainteresowaniem wśród plantatorów. Owoce te posiadają właściwości przeciwzapalne i bakteriostatyczne, dodatkowo przyczyniają się do usuwania z organizmu metali ciężkich i obniżają skutki...
Przedstawiono możliwości zastosowania technik membranowych – ultrafiltracji (UF) i odwróconej osmozy (RO) – do odzysku wody technologicznej z powstających ścieków browarniczych. Nadawę dla procesu UF/RO stanowiły ścieki podczyszczone w procesie BIOPAQ®-IC. Ścieki surowe, po uprzednim uśrednieniu parametrów, poddane były fermentacji w reaktorze beztlenowym, a następnie utleniane w zbiorniku doczyszczającym...
Set the date range to filter the displayed results. You can set a starting date, ending date or both. You can enter the dates manually or choose them from the calendar.